Je bekijkt nu Kop of munt
Kop of munt

Kop of munt

Gister ging ik met Dorien naar het theater. Dat doen wij wel eens vaker, dus tot zover niets bijzonders. We gingen nu alleen naar de voorstelling van Arjan van Essen en Maretty van den Mosselaar, ‘Kop of Munt.’ Nog steeds weinig bijzonders aan de hand. Alleen had ik al eerder contact gezocht met Arjan, omdat we in zekere zin ‘collega’s’ zijn. Allebei zijn we een jaar of tien geleden gestopt met gokken.

theater

In de media verscheen Arjan in de zelfde week met zijn voorstelling als Arne Nilis op de Nederlandse TV. Het toeval wilde, dat in die week ook de Focus uitzending was waaraan ik mocht meewerken. Toeval, voor oud-gokkers blijft het een merkwaardig woord. Op de speellijst van Arjan stond Arnhem, in een theatertje in Klarendal, op loopafstand van m’n huis. Samen met Dorien liep ik er heen.

zenuwachtig

En toch was ik wat nerveus, evenals mijn vrouw. Iemand die in de openbaarheid treed over zijn of haar verslaving, doet ons nog steeds wat, zeker als het gokken betreft. ‘Onze’ pijn komt dan toch altijd weer even boven. En herkenbaar was het. Wat een openheid van Arjan. Prachtig om te zien en te horen. Prachtig in de juiste zin van het woord dan. Want het blijft een verdrietig verhaal.

na afloop

Na de voorstelling mochten er vragen gesteld worden. Ik heb mijn eigen dilemma er maar naar voren gebracht, of Arjan er geen last van had dat mensen mogelijkerwijs vinden dat hij nu ”scoort” met zijn verslaving. Ik vind soms namelijk, dat mensen dat doen en dat is precies het laatste wat ik zelf wil. In die zin was het een soort geprojecteerde vraag. Ik ken oud-gokkers die een soort van ’te koop’ lopen met hun verhaal en ben daar vrij allergisch voor geworden. Of die nu opeens alwetende goeroe’s zijn geworden in hun eigen ogen.

open en eerlijk

Arjan vertelde me dat hij er geen last van had en daar was ik blij om. De voorstelling is ook verre van exhibitionistisch, maar zuiver en oprecht. Ik heb er een traantje om weggepinkt, zeker waar het liegen en manipuleren ter sprake kwam. Ik voelde daar mijn vrouw zo dicht naast me zitten!

liefde

Na de voorstelling Arjan en Maretty nog gesproken, samen met m’n vrouw. Het sleutelwoord uit de voorstelling kwam weer ter sprake: verbinding. Verbinding is in onze relatie na de verslaving ook het sleutelwoord gebleken. Verbinding en daarmee liefde. Met trots het boekje ‘kop of munt’ én de symbolische fiets – sleutelhanger mee naar huis genomen. Dank voor jullie mooie woorden voor in het boek, Maretty en Arjan! Het krijgt een mooi plekje in onze boekenkast.

Geef een antwoord