Je bekijkt nu Fejar

Fejar

Eerder postte ik hier al over mijn toen nog naderend bezoek aan Fejar in Madrid en dat ik er namens de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers mocht spreken. Inmiddels weer met de voetjes op Nederlandse bodem. Erg interessant was het en bijzonder om collega’s uit Finland, Portugal, Italië en uiteraard Spanje zelf te mogen ontmoeten. ‘Fejar’ de Spaanse overkoepelende organisatie voor allerlei belangenverenigingen die zich bezig houden met gokverslaving wordt (mede) gefinancierd door Once, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele handicap. Once geeft een loterij uit om financiën te vergaren, maar steunen daarmee tegelijkertijd dus weer Fejar. Begrijpt u het nog? Ik ook maar net, mede doordat een en ander me in gebroken Engels en half Spaans werd uitgelegd.

PowerPoint

Tijdens mijn presentatie in het Engels hadden de -ongeveer 80- Spanjaarden een koptelefoon op, waardoor de Spaanse vertaling van mijn Engels door een ingevlogen tolk ‘live’ klonk. Voorwaar voor hen geen overbodige luxe. Voor mij wel bijzonder, daar ik als spreker uiteraard mijn publiek scherp in de gaten houd. Ik zag de zaal ‘vertraagd’ reageren. Erg bijzonder, maar mooi dat het mogelijk was! PowerPoint is trouwens óók gewoon Spaans, zo vond ik uit.

Forum

Nadat ook mijn Finse en Italiaanse collega’s Inka Silvennoinen en Fabio Lucchini hadden gesproken hoe de zorg aan gokverslaafden in hun land was geregeld, belandden we gezamenlijk in een Forum, om de vragen uit het publiek te mogen beantwoorden. Nu kregen wij de fel begeerde koptelefoons op, en werkte de tolk andersom. Vragen volgden, vertaald in het Engels vanuit het Spaans, over het aanbod van hulp in Nederland aan gokverslaafden, de werkwijze van zelfhulporganisatie AGOG, tot en met de aankomende nieuwe wetgeving over het gokbeleid in Nederland toe. Scherp blijven bleek het devies, om niet in verwarring te raken bij het diverse talenaanbod.

Gokverslaving op de kaart

Al met al een zinvolle bijeenkomst, waarbij nu ook weer -internationaal- de aandacht op het fenomeen gokverslaving lag, een niet te onderschatten, vaak met desastreuze financiële gevolgen, schadelijke verslaving, die levens ruineren kan en ruïneert. Voor mensen met dit probleem wil ik blijven staan, vaak als preventief werker, maar nu met de AGOG-Nederland bestuurs-pet op.

Geef een antwoord