Je bekijkt nu BTW

BTW

Verbaasd was, toen ik als kersvers bestuurslid van de Anonieme Gokkers, te horen kreeg dat de AGOG gefinancierd wordt door giften en bijdragen van ….. gokaanbieders. Het lijkt de wereld op z’n kop. De firma’s en bedrijven die een riskant product leveren, betalen uiteindelijk ook de hulp aan de verslaafden, diegenen die nou juist niet met dat product overweg konden. Een schrale troost was het, toen ik ergens las of hoorde dat de Anonieme Alcoholisten betaald werden door Heineken, al heb ik voor die laatste bewering geen enkel bewijs.

Wel weet ik dat onze overheid en daarmee onze maatschappij, financieel baat heeft bij risicovolle producten.

De accijnzen op alcohol en sigaretten zijn hoog, en ook de kansspelbelasting bedraagt 29%. Het zou natuurlijk tekort door de bocht zijn dat de overheid alcoholisten en gokkers nodig heeft, want uiteindelijk zijn ook de ziektekosten voor behandelingen niet goedkoop, maar toch. Het blijft wat krom, het wringt en voelt af en toe niet goed. Holland Casino is sinds jaar en dag een staatsbedrijf, al zijn er nu de nodige vestigingen in de verkoop.

De staatsloterij idem, het woord zegt het al. Zou een overheid eigenlijk wel in dit soort activiteiten moeten voorzien?

Een oeroude discussie is dit natuurlijk al. Persoonlijk ben ik er niet rouwig om dat HC in de verkoop gaat. Laat de overheid de gokaanbieders gelijk behandelen en goed controleren, ik denk dat dat haar taak is. Onze overheid als gokaanbieder vind ik maar niets.

Geef een antwoord