Je bekijkt nu 19 februari, het mag.
19 februari, het mag.

19 februari, het mag.

De wet is door de eerste kamer, vanaf ‘snel’ mogen gok-bedrijven een vergunning aanvragen om in Nederland internet-gokken aan te bieden. Ik heb het jaren lang verfoeid, en was van mening dat we ons zelf gelukkig moesten prijzen dat de overheid dit verbood. Na jaren AGOG werk en véél gesprekken met hulpverleners, gok-aanbieders en overheden, ben ik, met de nodige bedenkingen, ‘om.’ Reguleren onder strikte voorwaarden is beter, nu zijn veel gokkers kansloos bezig op illegale, vage sites.

Werk aan de winkel

Maar nu begint het pas echt. Internet is overal en altijd, voor iedereen toegankelijk. 17 miljoen smartphones zijn nu bij wijze van spreken veranderd in 17 miljoen legale casino’s in Nederland. Het laatste witte stipje binnen Europa van landen waar dit niet is toegestaan heeft nu de legale grijze tint overgenomen. We moeten gaan voorlichten, en snel ook. We hebben nog maar even.

Voorlichting en preventie

Daar komt het op neer. Voorlichting. Als je gewaarschuwd ergens aan begint, weet je dat er iets ‘mis’ kan gaan. Dat deden we vroeg in de opvoeding al met oversteken, later met drank, drugs en sigaretten. Als iets risicovol is, heb er je recht op gewaarschuwd te worden. Van veel alcohol word je ziek, van roken krijg je kanker en op termijn wordt je van gokken arm. Je laat niemand voor het eerst oversteken bij de A28. Je laat niemand wodka drinken zonder diegene tevoren te waarschuwen. Vertel dus iemand die -al dan niet op het internet- gaat gokken, dat het op termijn nooit lonen kan.

Trots

Ik ben er trots op dat werk te mogen doen. Op scholen, bij aanbieders, gemeenten of andere instellingen. Ik had het op pak’m beet m’n vijftiende, graag uitgelegd gekregen. Zonder iets te verbieden, want dat heeft geen zin. Geef een klas pubers een rode knop, zeg dat zij er niet op mogen duwen en binnen 10 seconden heeft er één de knop ingeduwd. Met experimenteren is niets mis, maar dan wel graag goed voorgelicht.

Verhaal

Laat ‘ons’ verhaal van de ervaringsdeskundigen van ‘Pas op gamen en gokken’ maar een voorbeeld zijn. Van hoe het niet moet. Zonder daarmee te paraderen of te koop te lopen, van die types zijn er helaas al genoeg. Het gaat niet om mijn leed of mijn beschadigde hersens. Het gaat er om, dat te voorkomen bij de volgende generaties, bij wie gokken op hun pad komt. Straks óók legaal via het internet. Daarom antwoordde ik gisteren de journalist van Radio Gelderland tijdens ‘op de koffie’ ook dat de vraag ‘Hoeveel heeft je dat nu allemaal gekost’ eigenlijk een irrelevante onbelangrijke vraag is. Voorkomen is beter dan genezen, daar gaat het om. Het was oké om dat even de Gelderse ether in te roepen.

In de studio bij Radio Gelderland.

Geef een antwoord